Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás Dunaszerdahelyre

2019.10.28

Részletes beszámoló a kirándulásról:

A kirándulás időpontja: 2019. 10. 13- 15.

A mesztegnyői iskola elől indultunk. Kényelmes, jól felszerelt busszal utazhattunk.

 Megérkeztünk Komáromba ahol csatlakozott hozzánk aznapi idegenvezetőnk, kinek vezetésével megtekintettük a Monostori erődöt. Hasznos és érdekes információkhoz jutottunk az erőd és a korszak tekintetében, köszönhető ez a felkészült idegenvezetésnek.

Ebéd után átmentünk Komárnoba, a város szlovákiai részébe, ahol városnézés következett. Megtekintettük az Europa-és a Klapka teret, tiszteleghettünk híres zeneszerzőnk, Egressy Béni szobra előtt. A sétáló utcában, látogatásunkat, egy fagylalt elfogyasztásával koronáztuk meg.

Szállásunk a nagymegyeri Sungarden Pansio-ba volt. Csodálatos helyen, tiszta, minőségi szolgáltatás fogadott bennünket. Házigazdáink kedvesek és segítőkészek voltak.

Vacsora után szabadprogrammal, ismerkedéssel telt az idő takarodóig.

Következőnap látogatóba indultunk Dunaszerdahelyre. Csatlakozott hozzánk aznapi idegenvezetőnk is.

 Az iskolában már vártak bennünket. Diákjaink játékos vetélkedőkön vehettek részt, a dunaszerdahelyi diákokkal vegyes csapatokban mérték össze tudásukat és ismerkedhettek egymással.

Tanártársainkkal élvezhettük az iskola igazgatójának, Ibolya Olivérnek és vezetőségének gondoskodó, szinte baráti vendégszeretetét.  Jó hangulatú beszélgetésünkben szó esett az ottani oktatásról, a helyi- és nemzeti oktatáspolitikáról, személyes érintettségről, hazaszeretetről.

Finom ebédet fogyaszthattunk el az iskola ebédlőjében.

Ezután városnéző sétára indultunk az iskola néhány pedagógusának kíséretében. Sok érdekesség és tudnivaló birtokába jutottunk. A gyönyörű kisváros otthonos hangulatát és házigazdáink szeretetét szívünkbe zárva indultunk tovább Gutára.

A helyi nevezetesség a hajómalom ezen a településen. Egy gyönyörű fahídon átsétálva jutottunk el a skanzenig. Először bejártuk ennek területét, megismertük az egykor itt élők életének helyszínét, használati tárgyait. Az itt élő állatok békésen tűrték diákjaink szeretetteljes figyelmét, simogatását. A helyi múzeum munkatársa érdekes előadást tartott a hajómalom történetéről, működésének folyamatáról.

Visszaindultunk szálláshelyünkre. Ott még ellátogattunk a Mátyásfához, melynek tövében Mátyás királyunk is táborozott, a legenda szerint. Leülhettünk az alatta található padra, ahol titkos kívánságunkat elrebegve, majd a fát megölelve várhatjuk annak teljesülését.

Gyalogosan indultunk vissza a panzióba, ahol az elfogyasztott vacsora után szabadprogrammal, majd aktív pihenéssel próbáltuk kipihenni magunkat és felkészülni a következő napra

A reggeli, a csomagolás és a szálláshely elhagyása is zökkenőmentesen zajlott.

Utolsó programként a Bős- nagymarosi vízerőmű megtekintésén vettünk részt. Megérkezésünk után rövidesen kezdődött el egy zsilipelés, melynek fázisait percről- percre nyomon követhettük. Óriási élmény volt mindannyiunk számára. Lenyűgöző méreteivel, a mérnöki és a működtetésben részt vevők szaktudása hatalmas tiszteletet váltott ki bennünk.

Remek kiránduláson vehettünk részt. A természet is kegyeibe fogadott bennünket, mindvégig kellemes, napos, őszi időjárás volt. Az ellátás és a szolgáltatások minőségiek voltak. Csodálatos tájakat, gyönyörű helyeket, fantasztikus embereket ismerhettünk meg.

Életre szóló emlék marad ez mindannyiunk számára.